85 pytań do quizu o świętach Bożego Narodzenia dla dzieci i dorosłych (z odpowiedziami)

Miniatura bloga

Quiz świąteczny to jedna z niewielu gier, w które bawią się razem pięciolatek, nastolatek i dziadkowie. Poniżej znajduje się 85 rodzinnych pytań z odpowiedziami do quizu świątecznego, pogrupowanych według wieku: najpierw łatwe rundy dla małych dzieci, następnie filmy, piosenki, jedzenie, tradycje z całego świata oraz runda quizu o świętach Bożego Narodzenia w języku filipińskim (quiz Paskong Pinoy z odpowiedziami).

Każde pytanie znajduje się na osobnej karcie z odpowiedzią pod spodem, dzięki czemu możesz je przeczytać, wydrukować stronę lub dodać do quizu na żywo. Odpowiedzi, które ostatnio uległy zmianie, zawierają źródło.

Szybki fakt

W skrócie 4 szybkie odpowiedzi

  1. Ile jest pytań?

    Odpowiedź85, w dziewięciu rundach, wszystkie z odpowiedziami

  2. Czy jest odpowiedni dla małych dzieci?

    OdpowiedźTak. Rundy 1 i 2 przeznaczone są dla małych dzieci, późniejsze rundy są odpowiednie dla starszych dzieci i dorosłych.

  3. Czy jest runda filipińska?

    OdpowiedźTak. Runda 9 zawiera 14 pytań o święta Bożego Narodzenia w języku filipińskim

  4. Czy mogę transmitować wydarzenie na żywo?

    OdpowiedźTak, z szablonem „Rodzinny quiz świąteczny” w AhaSlides (szczegóły poniżej). Plan darmowy obejmuje krótką rundę; wszystkie 85 pytań w jednej talii wymaga planu płatnego.

Runda 1: Łatwe pytania świąteczne dla małych dzieci

Zacznij od pytań, które najmłodsi gracze mogą wykrzyczeć. Przeczytaj je na głos lub pozwól starszemu rodzeństwu zostać mistrzem quizu.

Małe dzieci (około 4-7 lat)Pytania 10

  1. 1Jakiego koloru jest pas Świętego Mikołaja?

    OdpowiedźCzarny.

  2. 2Co ludzie umieszczają na czubku choinki?

    OdpowiedźGwiazda albo anioł.

  3. 3Który renifer ma czerwony nos?

    OdpowiedźRudolf.

  4. 4Co mówi Święty Mikołaj, kiedy się śmieje?

    Odpowiedź"Ho ho ho!"

  5. 5Ile punktów ma płatek śniegu?

    OdpowiedźSześć.

  6. 6Jak nazywa się duża skarpeta, do której wkłada się prezenty?

    OdpowiedźPończocha.

  7. 7Jakie są dwa tradycyjne kolory bożonarodzeniowe?

    OdpowiedźCzerwone i zielone.

  8. 8Co dzieci zostawiają Świętemu Mikołajowi?

    OdpowiedźMleko i ciasteczka (lub ciasto z nadzieniem mięsnym).

  9. 9Co zostawiasz dla reniferów Świętego Mikołaja?

    OdpowiedźMarchewki.

  10. 10Jak nazwać ludzi, którzy chodzą od drzwi do drzwi i śpiewają kolędy?

    OdpowiedźKolędnicy.

Runda 2: Łatwe pytania wielokrotnego wyboru o tematyce świątecznej

Pięć pytań wielokrotnego wyboru dla młodszych graczy, którzy potrafią czytać razem z tekstem, z trzema odpowiedziami na każde pytanie.

Test wielokrotnego wyboru, dla wszystkich grup wiekowychPytania 5

  1. 11Ile prezentów rozdano łącznie w ramach „Dwunastu dni Bożego Narodzenia”?

    • a) 364
    • b) 365
    • c) 366

    Odpowiedźa) 364.

  2. 12Co ludzie wieszali na choince przed pojawieniem się światełek elektrycznych?

    • a) Gwiazdy
    • b) Świece
    • c) Kwiaty

    Odpowiedźb) Świece

  3. 13Co zrobił Bałwan Frosty, gdy na jego głowę włożono magiczny kapelusz?

    • a) Zaczął śpiewać
    • b) Zaczął tańczyć dookoła
    • c) Zaczął rysować gwiazdę

    Odpowiedźb) Zaczął tańczyć.

  4. 14Z kim jest żonaty Mikołaj?

    • a) Pani Green
    • b) Pani Snow
    • c) Pani Mikołajowa

    Odpowiedźc) Pani Mikołajowa.

  5. 15Co zrobić, jeśli znajdziesz się pod jemiołą?

    • a) Przytulić
    • b) Pocałunek
    • c) Trzymać się za ręce

    Odpowiedźb) Pocałunek (liczy się pocałunek w policzek).

Szukasz więcej pytań dla młodszych graczy? Nasze pytania quizowe dla dzieci obejmują każdą porę roku, nie tylko Boże Narodzenie.

Runda 3: Ulubieńcy rodzin

Coś dla starszych dzieci i dorosłych: opowieści, kolędy i odrobina historii Bożego Narodzenia.

Starsze dzieci i dorośliPytania 11

  1. 16Ile duchów odwiedza Scrooge'a w Opowieść wigilijna?

    OdpowiedźCztery, w tym Jakub Marley (wówczas Duchy Świąt Bożego Narodzenia Przeszłych, Obecnych i Przyszłych).

  2. 17Jak nazywał się ostatni duch, który odwiedził Scrooge'a?

    OdpowiedźDuch przyszłych świąt Bożego Narodzenia.

  3. 18Gdzie urodziło się Dzieciątko Jezus?

    OdpowiedźBetlejem.

  4. 19Jakie są dwa inne popularne imiona Świętego Mikołaja?

    OdpowiedźKris Kringle i Święty Nick (Święty Mikołaj też się liczy).

  5. 20Jak powiedzieć „Wesołych Świąt” po francusku?

    OdpowiedźWesołych świąt

  6. 21Trzy renifery Świętego Mikołaja mają imiona zaczynające się na literę D. Jak one brzmią?

    OdpowiedźDasher, Dancer i Donner.

  7. 22Jaki świąteczny hit nagrała Brenda Lee w 1958 roku, gdy miała 13 lat?

    Odpowiedź"Bujanie się wokół choinki".

  8. 23W którym roku Boże Narodzenie stało się świętem federalnym w Stanach Zjednoczonych?

    • a) 1776
    • b) 1836
    • c) 1870
    • d) 1920

    Odpowiedźc) 1870, podpisana przez prezydenta Ulyssesa S. Granta. Źródło: National Park Service.

  9. 24Purytanie zakazali świąt Bożego Narodzenia w Anglii w XVII wieku. W którym roku zakaz ustał wraz z powrotem Karola II na tron?

    • a) 1603
    • b) 1660
    • c) 1688
    • d) 1714

    Odpowiedźb) 1660, kiedy przywrócono monarchię i zniesiono prawa zakazujące świąt Bożego Narodzenia. Źródła: Historyczna Wielka Brytania oraz HISTORIA.

  10. 25Co pierwotnie zawierały ciasteczka mince pies?

    • a) Mięso
    • b) Czekolada
    • c) Ser
    • d) Ryż

    Odpowiedźa) Mięso. Średniowieczne paszteciki z farszem składały się z mielonego mięsa, owoców i przypraw; dziś farsz składa się zazwyczaj tylko z owoców, przypraw i łoju.

  11. 26Która firma produkująca napoje słynie z umieszczania Świętego Mikołaja w swoich reklamach świątecznych?

    • a) Pepsi
    • b) Coca-Cola
    • c) Mountain Dew

    Odpowiedźb) Coca Cola.

Runda 4: Pytania dotyczące filmów świątecznych

Dziesięć pytań o rodzinne filmy świąteczne, stare i nowe. Jeśli chcesz zagrać w dłuższą rundę, wypróbuj nasze Świąteczny quiz filmowy.

Filmy świątecznePytania 10

  1. 27Jak nazywa się miasto, w którym mieszka Grinch?

    • a) Buckhorn
    • b) Ktosiów
    • c) Winden
    • d) Hilltown

    Odpowiedźb) Ktosiów.

  2. 28Ile Kevin sam w domu są tam filmy?

    • a) 4
    • b) 5
    • c) 6
    • d) 7

    Odpowiedźc) Sześć. Najnowsze jest Dom Słodki Dom Sam (2021), zgodnie z Disney, który określa go mianem szóstego filmu z serii.

  3. 29Zgodnie z ElfJakie są cztery główne grupy pożywienia elfów?

    OdpowiedźCukierki, laski cukrowe, cukierki kukurydziane i syrop.

  4. 30Który Muppet jest narratorem Kolęda Muppet (osiemnaście)?

    • a) Kermit
    • b) Panna Piggy
    • c) Gonzo
    • d) Sam Orzeł

    Odpowiedźc) Gonzo, grając Charlesa Dickensa.

  5. 31Jak nazywa się duch psa Jacka Skellingtona w filmie? Koszmar przed świętami?

    • a) Odbicie
    • b) Zero
    • c) Mango
    • d) Resztki

    Odpowiedźb) Zero.

  6. 32W którym filmie Tom Hanks użyczył głosu konduktorowi magicznego pociągu?

    • a) Zderzenie arktyczne
    • b) Zimowa Kraina Czarów
    • c) Ekspres polarny
    • d) Wyrzucony

    Odpowiedźc) Polar Express (2004).

  7. 33Jaką zabawkę Howard Langston próbuje kupić w Świąteczna gorączka (osiemnaście)?

    • a) Człowiek akcji
    • b) Buffman
    • c) Ludzka siekiera
    • d) Turbo Man

    Odpowiedźd) Turbo Man.

  8. 34In Porywający, muzyczna opowieść Opowieść wigilijnaKtórego ducha gra Will Ferrell?

    • a) Przeszłe Boże Narodzenie
    • b) Prezent świąteczny
    • c) Boże Narodzenie jeszcze przed nami
    • d) Jakub Marley

    Odpowiedźb) Duch teraźniejszych świąt Bożego Narodzenia (Apple TV+, 2022).

  9. 35W którym filmie pojawia się piosenka "Walking in the Air"?

    OdpowiedźSnowman (1982). Piosenkę napisał Howard Blake.

  10. 36W filmie Netflix Te święta Bożego Narodzenia, czyje książki dla dzieci były inspiracją do tej historii?

    • a) Julia Donaldson
    • b) Richard Curtis
    • c) David Walliams
    • d) Roald Dahl

    Odpowiedźb) Richard Curtis, na podstawie której trylogii książek dla dzieci powstał film, zgodnie z jego streszczeniem (Netflixa, 2024).

Wykres słupkowy AhaSlides dla pytania Jak nazywa się miasto, w którym mieszka Grinch, z zaznaczoną odpowiedzią Ktosiowo i największą liczbą głosów
Pytanie filmowe z szablonu Family Christmas Quiz: gracze odpowiadają na swoich telefonach, a wyniki wyświetlają się na ekranie.

Runda 5: Pytania dotyczące kolęd

Przeczytaj na głos każdy wers lub wskazówkę i zapytaj, z jakiej piosenki pochodzi. Aby zobaczyć rundę, w której gracze słyszą muzykę, zobacz nasze Świąteczny quiz muzyczny z dźwiękiem.

Podaj tytuł piosenki z wersu lub wskazówkiPytania 8

  1. 37„Pływa siedem łabędzi”

    • a) Udekoruj korytarze
    • b) Dwanaście dni Bożego Narodzenia
    • c) W żłobie
    • d) Zimowa Kraina Czarów

    Odpowiedźb) „Dwanaście dni Bożego Narodzenia”.

  2. 38„Śpij w niebiańskim spokoju”

    • a) Mały dobosz
    • b) Ostatnie Boże Narodzenie
    • c) Cicha noc
    • d) Zbliża się czas świąt Bożego Narodzenia

    Odpowiedźc) "Cicha noc".

  3. 39„Śpiewajmy radośnie, wszyscy razem, nie zważając na wiatr i pogodę”

    • a) Udekoruj korytarze
    • b) Dzwoneczek Rock
    • c) Kulig
    • d) Święty Mikołaj

    Odpowiedźa) "Udekoruj korytarze".

  4. 40Która piosenka opowiada o bałwanie, który ożywa, gdy na jego głowę włoży się magiczny kapelusz?

    • a) O, choinko
    • b) Bałwan Frosty
    • c) Szczęśliwego Bożego Narodzenia
    • d) Wesołych Świąt wszystkim

    Odpowiedźb) "Bałwan Frosty".

  5. 41Która piosenka Mariah Carey, wydana po raz pierwszy w 1994 roku, powraca na listy przebojów każdego grudnia?

    • a) Niech pada śnieg! Niech pada śnieg! Niech pada śnieg!
    • b) Święty Mikołaj przybywa do miasta
    • c) Czy wiedzą, że są święta Bożego Narodzenia?
    • d) Wszystko, czego chcę na święta, to ty

    Odpowiedźd) "Wszystko, czego chcę na święta, to Ty".

  6. 42„O Tannenbaumie, o Tannenbaumie, jak piękne są twoje gałęzie”

    • a) O choinko
    • b) Srebrne dzwonki
    • c) O przyjdź, o przyjdź, Emmanuelu
    • d) Aniołowie, których słyszeliśmy na wysokościach

    Odpowiedźa) "O choinko".

  7. 43Która piosenka José Feliciano z 1970 roku jest życzeniami bożonarodzeniowymi w języku hiszpańskim?

    • a) Mały Święty Mikołaj
    • b) Szczęśliwego Bożego Narodzenia
    • c) Zdrowaś Maryjo
    • d) Niech Bóg odpoczywa, Panowie!

    Odpowiedźb) "Wesołych Świąt".

  8. 44Która piosenka zespołu Coldplay ma taki sam tytuł jak sznury żarówek zawieszone na choince?

    • a) Te święta Bożego Narodzenia
    • b) Pewnego dnia na Boże Narodzenie
    • c) Światła świąteczne
    • d) Boże Narodzenie w Hollis

    Odpowiedźc) "Świąteczne światła" przez Coldplay.

Wykres słupkowy AhaSlides dla pytania Która kolęda zlicza dary, takie jak kuropatwa na gruszy, z odpowiedzią 12 dni Bożego Narodzenia oznaczoną jako prawidłowa i 9 z 12 głosów
Pytanie dotyczące piosenki z szablonu Family Christmas Quiz, na które głosowało 12 graczy.

Runda 6: Co to jest?

Przeczytaj wskazówkę; gracze nazywają rzecz. Jeszcze lepiej działa z obrazkami: zobacz nasze Świąteczny quiz obrazkowy.

Odgadnij słowo związane ze świętami Bożego NarodzeniaPytania 9

  1. 45Małe, słodkie ciasto wypełnione suszonymi owocami i przyprawami.

    OdpowiedźCiasto z mięsem mielonym.

  2. 46Ludzka postać wykonana ze śniegu.

    OdpowiedźBałwan.

  3. 47Dwie osoby ciągną za papierową rurkę, aż usłyszysz huk i wypadnie z niej papierowy kapelusz.

    Odpowiedź: Petarda świąteczna.

  4. 48Roślina z białymi jagodami, pod którymi ludzie się całują.

    OdpowiedźJemioła.

  5. 49Przyprawione ciasteczka pieczone w kształcie ludzika.

    Odpowiedź Piernikowy ludzik.

  6. 50Oprócz kadzidła i mirry, co trzej mędrcy przynieśli małemu Jezusowi?

    OdpowiedźZłoto.

  7. 51Mały ptaszek o pomarańczowo-czerwonej klatce piersiowej, który pojawia się na wielu kartkach świątecznych.

    Odpowiedź: Rudzik.

  8. 52Zielony, zrzędliwy bohater, który ukradł Boże Narodzenie.

    OdpowiedźGrinch.

  9. 53Słodki, haczykowaty owoc w czerwono-białe paski, często wiszący na drzewie.

    OdpowiedźLaska cukrowa.

Pytanie obrazkowe AhaSlides Co to jest? Na zdjęciu z bliska widać posypane cukrem ciasto, a na wykresie wyników zaznaczono jako poprawne.
Pytanie z wykorzystaniem powiększonego obrazu: zgadnij, jaki to świąteczny przedmiot, patrząc z bliska.

Runda 7: Pytania dotyczące jedzenia świątecznego

Pytania wielokrotnego wyboru oraz pytania typu prawda/fałsz dotyczące potraw bożonarodzeniowych na świecie.

Jedzenie i smakołykiPytania 10

  1. 54W której japońskiej sieci fast-foodów jadają głównie rodziny w Boże Narodzenie?

    • a) Burger King
    • b) McDonald's
    • c) KFC
    • d) Dunkin'

    Odpowiedźc) KFC

  2. 55Jaki ptak był powszechnie pieczony w Wielkiej Brytanii w okresie Bożego Narodzenia, zanim indyk stał się popularny?

    • a) Kaczka
    • b) Gęś
    • c) Paw
    • d) Kurczak

    Odpowiedźb) Gęś, Według Plik krajowy.

  3. 56Które danie stoi na stole w bożonarodzeniowym fragmencie Sir Waltera Scotta? Marmion?

    • a) Budyń figowy
    • b) Chleb rodzynkowy
    • c) Owsianka śliwkowa
    • d) drobiazg

    Odpowiedźc) Owsianka śliwkowa ("Stała owsianka śliwkowa i pasztet świąteczny").

  4. 57Z którą figurką świąteczną są związane czekoladowe monety?

    • a) Rudolf
    • b) Elfy
    • c) Święty Mikołaj
    • d) Bałwan

    Odpowiedźc) Św. Mikołaj, który, jak głosi legenda, zostawiał złote monety biednym.

  5. 58Jak nazywa się wysoki włoski słodki chleb jedzony w Boże Narodzenie?

    Odpowiedźpanettone (liczy się także jego gwiaździsty kuzyn, pandoro).

  6. 59Gdzie zimą i na Boże Narodzenie można jeść kiviak, czyli sfermentowane mięso ptaków morskich wewnątrz skóry foki?

    • a) Mongolia
    • b) Grenlandia
    • c) Indie
    • d) Wietnam

    Odpowiedźb) Grenlandia.

  7. 60Prawda czy fałsz: w ponczu jajecznym nie ma jajek.

    • a) Prawda
    • b) Fałsz

    Odpowiedźb) Fałszywy. Eggnog przygotowuje się z jajek, mleka, cukru i przypraw.

  8. 61Prawda czy fałsz: w Wielkiej Brytanii do świątecznego puddingu dodawano srebrną sześciopensówkę.

    • a) Prawda
    • b) Fałsz

    Odpowiedźa) Prawdziwe. Mówiono, że ten, kto go znalazł, miał szczęście.

  9. 62Prawda czy fałsz: sos żurawinowy jest tradycyjnym składnikiem brytyjskiej kolacji wigilijnej.

    • a) Prawda
    • b) Fałsz

    Odpowiedźa) Prawdziwe.

  10. 63Prawda czy fałsz: w Wielkiej Brytanii niedziela, w której rodziny mieszają pudding bożonarodzeniowy, nazywana jest „Stir-up Sunday”.

    • a) Prawda
    • b) Fałsz

    Odpowiedźa) Prawdziwe. Przypada w ostatnią niedzielę przed Adwentem.

Wykres słupkowy AhaSlides dla pytania „Który kraj jada KFC w Boże Narodzenie?”, przy czym Japonia została oznaczona jako prawidłowa i otrzymała najwięcej głosów
Podobne pytanie dotyczące KFC w formie slajdu z quizu na żywo, pochodzące z szablonu rodzinnego quizu świątecznego.

Masz ochotę na całą rundę „prawda czy fałsz”? Mamy zabawne pytania prawda czy fałsz na każdą porę roku.

Runda 8: Boże Narodzenie na świecie

Jak świętują inne kraje. Idealne dla mieszanej rodziny z krewnymi za granicą.

Tradycje na całym świeciePytania 8

  1. 64Z którym alpejskim krajem najmocniej kojarzy się Krampus, rogata postać strasząca niegrzeczne dzieci w grudniu?

    • a) Hiszpania
    • b) Austria
    • c) Portugalia
    • d) Irlandia

    Odpowiedźb) Austria.

  2. 65W którym kraju leży Laponia, gdzie podobno mieszka Święty Mikołaj?

    • a) Finland
    • b) Singapur
    • c) Ekwador
    • d) Republika Południowej Afryki

    Odpowiedźa) Finlandia.

  3. 66Dopasuj tych Mikołajów do ich języków: Père Noël, Babbo Natale, Weihnachtsmann, Święty Mikołaj.

    OdpowiedźFrancuski, włoski, niemiecki i polski.

  4. 67Gdzie wiele osób spędza Boże Narodzenie na plaży, skoro przypada ono latem?

    • a) Monako
    • b) Laos
    • c) Australia
    • d) Tajwan

    Odpowiedźc) Australia. Źródło: ABC News.

  5. 68Kościół prawosławny którego kraju obchodzi Boże Narodzenie 7 stycznia?

    • a) Serbia
    • b) Polska
    • c) Grecja
    • d) Węgry

    Odpowiedźa) Serbski. Kiedyś typową odpowiedzią była Ukraina, ale w 2023 roku Boże Narodzenie przesunięto na 25 grudnia, ponieważ CNN zgłaszane.

  6. 69Który kraj słynie z tradycyjnych jarmarków bożonarodzeniowych, takich jak Christkindlesmarkt w Norymberdze?

    • a) Kanada
    • b) Chiny
    • c) Brazylia
    • d) Niemcy

    Odpowiedźd) Niemcy.

  7. 70W którym kraju ludzie obdarowują się jabłkami podczas Ping'an Ye (Wigilii Bożego Narodzenia)?

    • a) Kazachstan
    • b) Indonezja
    • c) Chiny
    • d) Nowa Zelandia

    Odpowiedźc) Chiny. Nazwa jabłka brzmi jak słowo oznaczające pokój.

  8. 71Gdzie można zobaczyć Dziadka Mroza („Dziadka Mroza”), często przedstawianego w kolorze niebieskim?

    • a) Mongolia
    • b) Rosja
    • c) Liban
    • d) Tahiti

    Odpowiedźb) Rosja.

AhaSlides Dopasuj pary slajdów pasujące do Santas Père Noël, Babbo Natale, Weihnachtsmann i Święty Mikołaj do języka francuskiego, włoskiego, niemieckiego i polskiego
Slajd „Dopasuj pary”: gracze łączą każdego Świętego Mikołaja z jego językiem.

Runda 9: Pytania i odpowiedzi dotyczące ciekawostek świątecznych Pinoy (quiz Paskong Pinoy)

Filipiny mają jeden z najdłuższych okresów bożonarodzeniowych na świecie. Pytania dotyczą Simbang Gabi, lampionów parol, Noche Buena i potraw z nimi związanych. Źródła: Philstar o filipińskich Świętach Bożego Narodzenia, Wiadomości GMA o Simbang Gabi, Philstar na parolach i belen GMA News na temat bibingki i puto bumbong oraz Philstar o queso de bola i innych świątecznych przysmakach.

Filipińskie Boże NarodzeniePytania 14

  1. 72Na Filipinach okres bożonarodzeniowy rozpoczyna się w „miesiącach ber”. Który z nich jest pierwszy?

    • a) sierpień
    • b) Wrzesień
    • c) październik
    • d) Listopad

    Odpowiedźb) Wrzesień.

  2. 73Ile mszy o świcie składa się na Simbang Gabi?

    • a) Trzy
    • b) Siedem
    • c) Dziewięć
    • d) Dwanaście

    Odpowiedźc) Dziewięć, od 16 do 24 grudnia.

  3. 74Simbang Gabi nazywana jest również Misa de Gallo. Co oznacza „gallo”?

    OdpowiedźKogut (jest to „Msza koguta”, odprawiana o świcie).

  4. 75Co to jest parol?

    OdpowiedźLatarnia bożonarodzeniowa w kształcie gwiazdy co oznacza Gwiazdę Betlejemską.

  5. 76Z czego zazwyczaj robi się tradycyjny parol?

    • a) Bambus i papier
    • b) Szkło i cyna
    • c) Plastik i drut
    • d) Drewno i tkanina

    Odpowiedźa) Bambus i papier.

  6. 77Simbang Gabi nazywa się również Misa de Aguinaldo. Co to oznacza po angielsku?

    • a) Masa gwiazdy
    • b) Msza Kogucia
    • c) Msza Darowizna
    • d) Msza rodzinna

    Odpowiedźc) Msza Darowizna.

  7. 78Jak nazywa się wielka rodzinna uczta po mszy wigilijnej?

    OdpowiedźDobranoc.

  8. 79Która okrągła kula sera jest ulubioną filipińską potrawą świąteczną?

    • a) Kesong puti
    • b) Queso de bola
    • c) Cheddar
    • d) Brie

    Odpowiedźb) Queso de bola.

  9. 80Który placek ryżowy jest pieczony z liści bananowca i węgla drzewnego?

    • a) Bibingka
    • b) Puto bumbong
    • c) Suman
    • d) Kutsinta

    Odpowiedźa) Bibingka.

  10. 81Puto bumbong zawdzięcza swój fioletowy kolor specjalnemu ryżowi. W czym jest gotowany na parze?

    • a) Garnki gliniane
    • b) Rurki bambusowe
    • c) Skorupki kokosowe
    • d) Liście bananowca

    Odpowiedźb) Rurki bambusowe. Fioletowy kolor pochodzi z kleistego ryżu o nazwie pirurutong.

  11. 82Simbang Gabi rozpoczął się od pytania, dlaczego robotnicy mogli wysłuchać mszy o świcie przed wyruszeniem na pola?

    OdpowiedźRolnicy.

  12. 83Kto śpiewa „Christmas in Our Hearts”, jedną z najpopularniejszych kolęd na Filipinach?

    • a) Gary Valenciano
    • b) Jose Mari Chan
    • c) Apl.de.ap
    • d) Sarah Geronimo

    Odpowiedźb) Jose Mari Chanz córką Lizą; album był wydany w 1990.

  13. 84Jak powiedzieć „Wesołych Świąt” po filipińsku?

    OdpowiedźMaligayang Pasko.

  14. 85Co to jest belen?

    OdpowiedźSzopka bożonarodzeniowa. Słowo to pochodzi z języka hiszpańskiego i oznacza Betlejem.

Darmowy szablon rodzinnego quizu świątecznego

Zamiast wpisywać pytania samodzielnie, zacznij od gotowego szablonu Świątecznego Quizu Rodzinnego. Składa się on z czterech rund (filmy świąteczne, Boże Narodzenie na świecie, powiększone zdjęcia i runda z piosenkami w formie wskazówek) z tabelami wyników pomiędzy nimi. Zamień dowolne pytania z tej strony i usuń te, których nie potrzebujesz.

Oto dwa kolejne szablony świąteczne, które pasują do tej strony: Świąteczne zagadki dla dzieci dla młodszych graczy i Dania świąteczne w Azji, który obejmuje Noche Buena i Puto Bumbong.

Uczyń to interaktywnym dzięki AhaSlides

Czytanie pytań na głos sprawdza się przy stole. Jeśli krewni dołączają z innego domu lub chcesz, aby wyniki sumowały się same, przeprowadź quiz na żywo: wszyscy odpowiadają na telefonach, podając kod dołączenia, bez potrzeby instalowania aplikacji, a pytania wyświetlają się na telewizorze lub laptopie.

  1. Użyj typu pytania pasującego do każdej rundy. Wybierz odpowiedź pasującą do rund wielokrotnego wyboru; Prawda lub Fałsz pasuje do rundy jedzenia; Uzupełnij luki, aby runda piosenki zmieniła się w „dokończ kolędę”; Połącz w pary zadania dotyczące Świętych Mikołajów i ich języków.
  2. Daj małym dzieciom jakieś zajęcie. Slajd „Draw Answer” („narysuj renifera w 30 sekund”) pozwala dołączyć osobom nieumiejącym czytać, a „Photo Share” („pokaż nam swój świąteczny sweter”) rozbawi wszystkich. Wszystkie udostępnione zdjęcia z raportu możesz później pobrać na pamiątkę.
  3. Włącz muzykę. Dźwięk slajdu w slajdzie z treścią wymaga płatnego planu, a odtwarzanie nagranej muzyki na wydarzeniu publicznym może wymagać licencji na muzykę. Świąteczny quiz muzyczny wyjaśnia, jak legalnie przeprowadzić transmisję audio.
  4. Wybierz, kto zaczyna. Zakręć Kołowrotek z imionami wszystkich uczestników lub zorganizuj wyścig kaczek, aby wyłonić osobę, która odpowie na pytanie bonusowe.
  5. Pokaż tabelę wyników. Wyniki są aktualizowane po każdym pytaniu, dzięki czemu rywalizacja trwa do ostatniej rundy.
Tabela wyników AhaSlides dla 12 graczy z banerem serii, w której Chloe, Sofia, Noah i Hannah są oceniani według punktów
Tabela wyników z szablonu Rodzinnego Quizu Bożonarodzeniowego, wyświetlana pomiędzy rundami.

Wypróbowanie AhaSlides jest bezpłatnePlan darmowy pozwala na przeprowadzenie do 5 pytań quizowych na prezentację z udziałem do 50 osób, co wystarcza na jedną lub dwie krótkie rundy. Do pełnego quizu składającego się z 85 pytań w jednym zestawie potrzebujesz płatny plan.

Chcesz zrobić sobie przerwę między rundami? Gra w przeczytaj z moich ust ze słowami związanymi ze świętami Bożego Narodzenia działa dobrze, a nasze Quiz sylwestrowy podtrzymuje zabawę tydzień później.

PYTANIA I ODPOWIEDZI

Ile pytań powinien zawierać rodzinny quiz o tematyce bożonarodzeniowej?

Quiz po kolacji wigilijnej składa się z 30–40 pytań w czterech rundach, co zajmuje około 45 minut. Wybierz jedną rundę dla każdej grupy wiekowej, aby nikt nie siedział długo, a rundę z filmem lub filipińską zachowaj jako bonus.

Jakie pytania są dobre dla dzieci w quizie świątecznym?

Krótkie, znane pytania z jedną, jasną odpowiedzią: Święty Mikołaj, renifery, bałwany, kolędy i filmy świąteczne. Rundy 1 i 2 powyżej są przeznaczone dla dzieci w wieku od 4 do 7 lat; dodajcie obrazki dla najmłodszych.

Jakie są pytania dotyczące filipińskich świąt Bożego Narodzenia?

Runda 9 obejmuje 14, od Simbanga Gabi i zwolnień warunkowych po Noche Buenę i bibingkę, wraz z odpowiedziami.

Ile jest filmów „Sam w domu”?

Sześć: Kevin sam w domu (1990) Home Alone 2: Lost in New York (1992) Home Alone 3 (1997) Home Alone 4 (2002) Home Alone: ​​Świąteczny napad (2012) i Dom Słodki Dom Sam (2021).

Subskrybuj, aby otrzymywać wskazówki, spostrzeżenia i strategie zwiększające zaangażowanie odbiorców.
Dziękuję Ci! Twoje zgłoszenie zostało odebrane!
Ups! Coś poszło nie tak podczas przesyłania formularza.

Sprawdź inne posty

Z AhaSlides korzystają firmy z listy Forbesa 500 największych firm w Ameryce. Przekonaj się o sile zaangażowania już dziś.

Rozpocznij za darmo
© 2026 AhaSlides Pte Ltd