Świetny quiz i pytania dotyczące rymów Make It | Aktualizacje z 2024 r.

Quizy i gry

Astrid Tran 22 kwiecień, 2024 6 czytaj min

Czy jesteś miłośnikiem „słów, które rymują się” w pisaniu lub komponowaniu? Jakie są słowa, które rymują się z make, na przykład? Weźmy Quiz i Pytania Make It Rhyme i sprawdźmy, jak poetycki i ateistyczny jesteś.

Spis treści:

Porady od AhaSlides

alternatywny tekst


Szukasz więcej zabawy podczas nauki?

Zbierz członków swojego zespołu w zabawnym quizie na AhaSlides. Zarejestruj się, aby wziąć udział w darmowym quizie z biblioteki szablonów AhaSlides!


🚀 Weź darmowy quiz☁️

Quiz i pytania Make It Rhyme

To jest quiz i pytanie Make It Rhyme Quiz, które mają na celu sprawdzenie twoich umiejętności i zrozumienia rymów. Pytania mogą być tak proste, jak nazwanie słów, które rymują się z pewnymi konkretnymi słowami, lub nazwanie wiersza lub kompozycji, która podąża za pewnym schematem rymów.

Jesteś gotowy? Zaczynajmy!

Pytanie 1. Jakie słowa rymują się z make?

Odpowiedź: piec, jezioro, ciasto, brać, wstrząsać, sprawdzać, łamać, ból, obudzić, sake, błąd, wąż, stawiać, budzić, fałszywy, hamować, kaczor, płatek, porzucać, grabie, trzęsienie ziemi, sake, wąż,…

Pytanie 2. Powiedzmy wiersz, który rymuje się ze słowem „see”?

Odpowiedź: William Shakespeare, „Sonet 18” 

„Dopóki ludzie będą mogli oddychać lub oczy będą mogły widzieć,

Niech to żyje i daje życie ciebie".

Pytanie 3. Jakie słowa rymują się ze słowem pytanie?

Odpowiedź: kreacja, wrażenie, depresja, połączenie, posiadanie, telewizja, lekcja, uwaga, zawód, dyskrecja, obsesja. odświeżyć, presja, emerytura, cesja, wzmianka, cytryna, liczyć, diabeł,…

zrób z tego rym
Wirtualna aktywność quizowa „Spraw, żeby się rymowało” z chmurą słów AhaSlides

Pytanie 4. Jakie słowa rymują się ze słowem „pray”?

Odpowiedź: z dala, glina, dzień, szary, wesoły, siano, leżeć, może, w porządku, grać, promień, mówić, zbłądzić, kołysać się, taca, dziś, droga, zbłądzić, tak, strzępić się, w porządku, przedstawiać, odpłacać, spryskiwać, zostawać, zbłądzić, dziś, ważyć, brama, przedstawiać, słuchać, spryskiwać,…

Pytanie 5: Podaj tytuły wierszy, które rymują się ze słowem niebo?

Odpowiedź: Robert Louis Stevenson, 1887 „Requiem”

„Pod szerokim i gwiaździstym niebo,

Wykop grób i pozwól mi kłamstwo.

Cieszę się, że żyję i cieszę się, że żyję umierać,

I położyłem się z wolą.

Wypróbuj „Generator chmury słów na żywo” już teraz

Pytanie 6: Podaj tytuł wiersza, który rymuje się ze słowem „światło”?

Odpowiedź: William Blake, „Cicha, cicha noc” 

„Cisza, cisza” Noc 

Ugasić święte lekki 

Twoich pochodni jasny"

Pytanie 7: Podaj tytuł wiersza, który stosuje schemat rymów ABCB.

Odpowiedź: Samuel Taylor Coleridge, „Rymy o starym żeglarzu” (fragment) 

„To starożytny żeglarz, 

I zatrzymał jednego z nich trzy

„Po twojej długiej, siwej brodzie i błyszczącym oku, 

Dlaczego więc przestajesz? me? "

zrób z tego grę rymowaną
Gra „Uczyń to rymem” | Obraz: Analiza wiersza

Pytanie 8: Podaj tytuł wiersza, który zawiera rym limerykowy:

Odpowiedzi: Mother Goose, „Hickory, Dickory, Dock” 

„Orzechowiec pospolity dok.

Myszka pobiegła w górę zegar.

Zegar wybił pierwszą,

I zbiegł w dół.

Hikora orzechowa dok".

Pytanie 9: Jaki typ układu rymów zastosowała Christina Rossetti w słynnym sonecie „Remember”?

A: ABABA

B. Limeryk (AABBA)

C. Trójka (dzieli ten sam rym końcowy)

D. ABC

E. Rym zamknięty (ABBA)

Odpowiedź: E

„Pamiętaj o mnie, gdy mnie już nie będzie” z dala,

Odszedł daleko w ciszę ziemia;

Kiedy nie będziesz już mógł mnie trzymać za rękę ręka,

Nie odwracam się ani na chwilę, by pójść jeszcze dalej pobyt.

Pamiętaj o mnie, gdy już nie będzie dnia dzień

zrób rym
Typowe schematy rymów w poezji

Pytanie 10: Jakie słowa rymują się ze słowem „szalony”?

Odpowiedź: aby, daisy, dazey, lazy, maybe, hazy, recently, lady, rainy, safety, safely, daily, shady, tasty, swayze, slazy, glazy, bolognese, calabrese, razee, basie, plasy, scorsese, lucchese, buthelezi, jasey, maisie, common daisy, pavese, pugliese, annese, francese, …

Pytanie 11: Podaj tytuł piosenki, która jest znana ze swojego rymu

Odpowiedź: Yesterday” zespołu The Beatles

„Wczoraj wszystkie moje kłopoty wydawały się tak odległe z dala

Teraz wygląda na to, że są tutaj, aby pobyt

Och, wierzę w wczoraj

Nagle nie jestem już nawet w połowie tym samym mężczyzną, którym byłem kiedyś be

Nad nami wisi cień me

O, wczoraj nadszedł nagle"

Pytanie 12: Jakie słowa rymują się ze słowem „fun”?

Odpowiedź: started, dun, pun, lunch, shun, bun, spun, sun, unone, outrun, rerun, shotgun, stun, one-on-one, month,…

Na wynos

Czy słyszałeś o interaktywnej chmurze słów, która może uczynić burzę mózgów bardziej angażującą, a także stanowi skuteczny sposób na gromadzenie pomysłów i rozwijanie kreatywności?

Chmura słów AhaSlides jest doskonałym narzędziem do rozwijania rymowanych słów podczas godzin nauki z niekończącą się zabawą. Więc od razu przejdź do AhaSlides!

Często zadawane pytania

Jak sprawić, żeby tekst się rymował?

Istnieje wiele sposobów na rymowanie tekstu. Oto kilka wskazówek dla Ciebie:

  • Skorzystaj ze słownika rymów lub tezaurusa, aby znaleźć słowa rymujące się do słów, które już znasz.
  • Używaj słów, które kończą się tym samym dźwiękiem, nawet jeśli mają różną pisownię. Na przykład „fun” i „gun” rymują się, chociaż są pisane inaczej.
  • Używaj słów, które mają takie same samogłoski, nawet jeśli mają różne spółgłoski. Na przykład „make” i „lake” rymują się, chociaż mają różne spółgłoski.
  • Używaj rymów odpowiednich do tonu i stylu tekstu. Na przykład nie chciałbyś używać głupich rymów w poważnym wierszu.

Jakie są 10 rymowanych słów?

Jeśli szukasz inspiracji, jak wykorzystać rym w swojej pracy, oto kilka dobrych rymowanych słów, od których możesz zacząć:

  • zabawa – bułka, pistolet, jeden, syn, słońce, tona, wygrana
  • kot – kapelusz, mata, nietoperz, mieszkanie
  • pies – mgła, kłoda, trybik, trucht, świnia
  • duży – świnia, peruka, kopać, figa, jig
  • niebo – próbować, latać, wzdychać, wysoko, płakać
  • światło – siła, strach, biel, noc, ciasny
  • dzień – droga, może, powiedzieć, grać, taca
  • miłość – powyżej, rękawica, gołąb, pchnięcie, ruch
  • czas – szlam, wzniosłość, przestępstwo, prime, dzwonek
  • gwiazda – blizna, samochód, bar, słoik, daleko

Jakie są różne typy układów rymów stosowanych w poezji?

W wierszu może znaleźć się wiele różnych schematów rymów. Do najpopularniejszych należą:

  • ABAB 
  • ABCB 
  • AABBA 
  • AABB

Ref: Napisz z chórem | Masterclass