Świetny quiz i pytania dotyczące rymów Make It | Aktualizacje z 2024 r.

Quizy i gry

Astrid Tran • 22 kwietnia 2024 r. • Czas czytania : 6 min

Czy jesteś miłośnikiem „słów, które rymują się” w pisaniu lub komponowaniu? Jakie są słowa, które rymują się z make, na przykład? Weźmy Quiz i Pytania Make It Rhyme i sprawdźmy, jak poetycki i ateistyczny jesteś.

Spis treści:

Porady od AhaSlides

alternatywny tekst


Szukasz więcej zabawy podczas nauki?

Zbierz członków swojego zespołu w zabawnym quizie na AhaSlides. Zarejestruj się, aby wziąć udział w darmowym quizie z biblioteki szablonów AhaSlides!


🚀 Weź darmowy quiz☁️

Quiz i pytania Make It Rhyme

To jest quiz i pytanie Make It Rhyme Quiz, które mają na celu sprawdzenie twoich umiejętności i zrozumienia rymów. Pytania mogą być tak proste, jak nazwanie słów, które rymują się z pewnymi konkretnymi słowami, lub nazwanie wiersza lub kompozycji, która podąża za pewnym schematem rymów.

Jesteś gotowy? Zaczynajmy!

Pytanie 1. Jakie słowa rymują się z make?

Odpowiedź: piec, jezioro, ciasto, brać, wstrząsać, sprawdzać, łamać, ból, obudzić, sake, błąd, wąż, stawiać, budzić, fałszywy, hamować, kaczor, płatek, porzucać, grabie, trzęsienie ziemi, sake, wąż,…

Pytanie 2. Powiedzmy wiersz, który rymuje się ze słowem „see”?

Odpowiedź: William Shakespeare, „Sonet 18” 

„Dopóki ludzie będą mogli oddychać, a oczy będą mogły widzieć ,

Niech to trwa i daje ci życie.

Pytanie 3. Jakie słowa rymują się ze słowem pytanie?

Odpowiedź: kreacja, wrażenie, depresja, połączenie, posiadanie, telewizja, lekcja, uwaga, zawód, dyskrecja, obsesja. odświeżyć, presja, emerytura, cesja, wzmianka, cytryna, liczyć, diabeł,…

zrób z tego rym
Wirtualna aktywność quizowa „Spraw, żeby się rymowało” z chmurą słów AhaSlides

Pytanie 4. Jakie słowa rymują się ze słowem „pray”?

Odpowiedź: z dala, glina, dzień, szary, wesoły, siano, leżeć, może, w porządku, grać, promień, mówić, zbłądzić, kołysać się, taca, dziś, droga, zbłądzić, tak, strzępić się, w porządku, przedstawiać, odpłacać, spryskiwać, zostawać, zbłądzić, dziś, ważyć, brama, przedstawiać, słuchać, spryskiwać,…

Pytanie 5: Podaj tytuły wierszy, które rymują się ze słowem niebo?

Odpowiedź: Robert Louis Stevenson, 1887 „Requiem”

„Pod szerokim i gwiaździstym niebem ,

Wykop grób i pozwól mi leżeć.

Cieszę się, że żyłem i cieszę się, że umarłem ,

I położyłem się z wolą.

Wypróbuj „Generator chmury słów na żywo” już teraz

Pytanie 6: Podaj tytuł wiersza, który rymuje się ze słowem „światło”?

Odpowiedź: William Blake, „Cicha, cicha noc” 

„Cicha, cicha noc”

Zgaś święte światło

Twoich jasnych pochodni

Pytanie 7: Podaj tytuł wiersza, który stosuje schemat rymów ABCB.

Odpowiedź: Samuel Taylor Coleridge, „Rymy o starym żeglarzu” (fragment) 

„To starożytny żeglarz, 

I zatrzymał jednego z trzech.

„Po twojej długiej, siwej brodzie i błyszczącym oku, 

Czemu więc mnie powstrzymujesz ?”

zrób z tego grę rymowaną
Gra „Uczyń to rymem” | Obraz: Analiza wiersza

Pytanie 8: Podaj tytuł wiersza, który zawiera rym limerykowy:

Odpowiedzi: Mother Goose, „Hickory, Dickory, Dock” 

„Szczotkowany dok hikorowy.

Myszka pobiegła w górę zegara.

Zegar wybił pierwszą,

I zbiegł w dół.

„Dok z drewna hikorowego .”

Pytanie 9: Jaki typ układu rymów zastosowała Christina Rossetti w słynnym sonecie „Remember”?

A: ABABA

B. Limeryk (AABBA)

C. Trójka (dzieli ten sam rym końcowy)

D. ABC

E. Rym zamknięty (ABBA)

Odpowiedź: E

Pamiętaj o mnie, gdy odejdę ,

Odszedł daleko, do krainy ciszy ;

Kiedy nie będziesz już mógł trzymać mnie za rękę ,

Ani nie odwracam się, by odejść, lecz zostaję.

Pamiętaj o mnie, gdy już nie będzie dnia po dniu

zrób rym
Typowe schematy rymów w poezji

Pytanie 10: Jakie słowa rymują się ze słowem „szalony”?

Odpowiedź: aby, daisy, dazey, lazy, maybe, hazy, recently, lady, rainy, safety, safely, daily, shady, tasty, swayze, slazy, glazy, bolognese, calabrese, razee, basie, plasy, scorsese, lucchese, buthelezi, jasey, maisie, common daisy, pavese, pugliese, annese, francese, …

Pytanie 11: Podaj tytuł piosenki, która jest znana ze swojego rymu

Odpowiedź: Yesterday” zespołu The Beatles

„Wczoraj wszystkie moje problemy wydawały się takie odległe

Wygląda na to, że zostaną z nami na dłużej

Och, wierzę we wczoraj

Nagle nie jestem już nawet w połowie tym samym człowiekiem, którym byłem kiedyś

Nade mną wisi cień

Och, wczoraj nadeszło nagle.

Pytanie 12: Jakie słowa rymują się ze słowem „fun”?

Odpowiedź: started, dun, pun, lunch, shun, bun, spun, sun, unone, outrun, rerun, shotgun, stun, one-on-one, month,…

Na wynos

Czy słyszałeś o interaktywnej chmurze słów, która może uczynić burzę mózgów bardziej angażującą, a także stanowi skuteczny sposób na gromadzenie pomysłów i rozwijanie kreatywności?

Chmura słów AhaSlides to doskonałe narzędzie do rozwijania rymowanych słów podczas godzin nauki, zapewniając niekończącą się zabawę. Odwiedź AhaSlides już teraz!

Najczęściej zadawane pytania

Jak sprawić, żeby tekst się rymował?

Istnieje wiele sposobów na rymowanie tekstu. Oto kilka wskazówek dla Ciebie:

  • Skorzystaj ze słownika rymów lub tezaurusa, aby znaleźć słowa rymujące się do słów, które już znasz.
  • Używaj słów, które kończą się tym samym dźwiękiem, nawet jeśli mają różną pisownię. Na przykład „fun” i „gun” rymują się, chociaż są pisane inaczej.
  • Używaj słów, które mają takie same samogłoski, nawet jeśli mają różne spółgłoski. Na przykład „make” i „lake” rymują się, chociaż mają różne spółgłoski.
  • Używaj rymów odpowiednich do tonu i stylu tekstu. Na przykład nie chciałbyś używać głupich rymów w poważnym wierszu.

Jakie są 10 rymowanych słów?

Jeśli szukasz inspiracji, jak wykorzystać rym w swojej pracy, oto kilka dobrych rymowanych słów, od których możesz zacząć:

  • zabawa – bułka, pistolet, jeden, syn, słońce, tona, wygrana
  • kot – kapelusz, mata, nietoperz, mieszkanie
  • pies – mgła, kłoda, trybik, trucht, świnia
  • duży – świnia, peruka, kopać, figa, jig
  • niebo – próbować, latać, wzdychać, wysoko, płakać
  • światło – siła, strach, biel, noc, ciasny
  • dzień – droga, może, powiedzieć, grać, taca
  • miłość – powyżej, rękawica, gołąb, pchnięcie, ruch
  • czas – szlam, wzniosłość, przestępstwo, prime, dzwonek
  • gwiazda – blizna, samochód, bar, słoik, daleko

Jakie są różne typy układów rymów stosowanych w poezji?

W wierszu może znaleźć się wiele różnych schematów rymów. Do najpopularniejszych należą:

  • ABAB 
  • ABCB 
  • AABBA 
  • AABB

Ref: Writewithchorus | Kurs mistrzowski