Quiz o naukowcach i wynalazkach | 2024 Zaktualizowano

Quizy i gry

Astrid Tran • 01 lutego 2024 r. • Czas czytania : 5 min

Ten quiz o naukowcach zwali Cię z nóg!

Zawiera 16 łatwych i trudnych pytań z zakresu nauk ścisłych wraz z odpowiedziami. Dowiedz się więcej o naukowcach i ich wynalazkach oraz zobacz, jak przyczynili się do stworzenia lepszego świata.

Spis treści:

Wskazówki dotyczące lepszego zaangażowania

alternatywny tekst


Zaangażuj swoich uczniów

Rozpocznij znaczącą dyskusję, uzyskaj przydatne informacje zwrotne i edukuj swoich uczniów. Zarejestruj się, aby skorzystać z bezpłatnego szablonu AhaSlides


🚀 Weź darmowy quiz☁️

Najlepszy quiz o naukowcach – wielokrotnego wyboru

Pytanie 1. Kto powiedział: „Bóg nie gra z wszechświatem w kości”?

A. Alberta Einsteina

B. Nikola Tesla

C. Galileo Galilei

D. Richarda Feynmana

Odpowiedź: A

Wierzył, że każdy aspekt wszechświata ma swój cel, a nie tylko przypadkowe zdarzenie. Poznaj genialny umysł Alberta Einsteina.

Pytanie 2. W jakiej dziedzinie Richard Feynman otrzymał Nagrodę Nobla?

A. Fizyka

B. Chemia

C. Biologia

D. Literatura

Odpowiedź: A

Richard Feynman zyskał sławę dzięki swojemu wkładowi w sformułowanie całki po drodze w mechanice kwantowej, elektrodynamice kwantowej i badaniu nadciekłości przechłodzonego ciekłego helu. Ponadto poczynił znaczące postępy w fizyce cząstek elementarnych, proponując teorię partonów.

Quiz o naukowcach
Quiz o naukowcach

Pytanie 3. Z jakiego kraju pochodzi Archimedes?

A. Rosja

B. Egipt

C. Grecja

D. Izrael

Odpowiedź: C

Archimedes z Syrakuz to starożytny grecki matematyk, fizyk, inżynier, astronom i wynalazca. Ma on szczególne znaczenie ze względu na swoje odkrycie dotyczące korelacji pomiędzy polem powierzchni i objętością kuli i opisującego ją walca.

Pytanie 4. Jaka jest prawdziwa informacja na temat Louisa Pasteura – ojca mikrobiologii?

A. Nigdy formalnie nie studiowałem medycyny

B. O dziedzictwie niemiecko-żydowskim

C. Pionierem wynalezienia mikroskopu

D. Wyciszony przez chorobę

Odpowiedź: A

Louis Pasteur nigdy formalnie nie studiował medycyny. Jego pierwotnym kierunkiem studiów była sztuka i matematyka. Później studiował również chemię i fizykę. Dokonał ważnych odkryć na temat różnych rodzajów bakterii i wykazał, że wirusów nie można zobaczyć pod mikroskopem.

Pytanie 5. Kto napisał książkę „Krótka historia czasu”?

A. Mikołaj Kopernik

B. Izaak Newton

C. Stephena Hawkinga

D. Galileo Galilei

Odpowiedź: C

Tę godną uwagi pracę opublikował w 1988 roku. Książka ta omawia jego przełomowe teorie i przewiduje istnienie promieniowania Hawkinga.

Pytanie 6. Za jaki wynalazek Dmitrij Iwanowicz Mendelejew otrzymał Nagrodę Nobla w dziedzinie chemii?

A. Odkrycie metanu

B. Układ okresowy pierwiastków chemicznych

C. Hydra-bomba

D. Energia jądrowa

Odpowiedź: B

Dmitri Mendelejewowi, rosyjskiemu naukowcowi, przypisuje się stworzenie pierwszej wersji układu okresowego pierwiastków chemicznych – co jest kamieniem milowym w historii chemii. Odkrył także pojęcie temperatury krytycznej.

Pytanie 7. Kto jest znany jako „Ojciec nowoczesnej genetyki”?

A. Karol Darwin

B. Jamesa Watsona

C. Francisa Cricka

D.Grzegorz Mendel

Odpowiedź: D

Gregor Mendel, mimo że był naukowcem, był również augustianinem, łącząc pasję naukową z powołaniem zakonnym. Przełomowe prace Mendla nad grochem, które położyły podwaliny pod współczesną genetykę, pozostały w dużej mierze niedocenione za jego życia, zyskując szerokie uznanie dopiero wiele lat po jego śmierci.

Pytanie 8. Kto jest wynalazcą żarówki i znany jest jako „Czarodziej z Menlo Park”?

A. Thomasa Edisona

B. Aleksandra Grahama Bella

C. Ludwika Pasteura

D. Nikola Tesla

Odpowiedź: A

Edison urodził się w Mediolanie, Ohio, USA. Zasłynął z wielu znaczących wynalazków, w tym żarówki elektrycznej, kamery filmowej, detektora fal radiowych i nowoczesnego systemu elektroenergetycznego.

Pytanie 9. Z jakiego wynalazku słynie Graham Bell?

A. Lampa elektryczna

B. Telefon

C. Wentylator elektryczny

D. Komputer

Odpowiedź: B

Pierwsze słowa, jakie Alexander Graham Bell wypowiedział przez telefon, brzmiały: „Panie Watsonie, proszę tu przyjść, chcę się z panem zobaczyć ” .

Pytanie 10. Albert Einstein wkleił swoje zdjęcie którego naukowca poniżej w klasie?

A. Galileo Galilei

B. Arystoteles

C. Michaela Faradaya

D. Pitagoras

Odpowiedź: C

Albert Einstein podał w swojej klasie zdjęcie Faradaya wraz ze zdjęciami Izaaka Newtona i Jamesa Clerka Maxwella.

Najlepszy quiz o naukowcach – pytania obrazkowe

Pytania 11-15: Zgadnij obrazek! Kim on/ona jest? Połącz obrazek z jego prawidłową nazwą.

ObrazekImię i nazwisko naukowca
11.A. Maria Curie
12.B.Rachel Carson
13.C. Alberta Einsteina
14.D. APJ Abdul Kalam 
15.E. Rosalind Franklin
Pytania 11-15 quizu o naukowcach

Odpowiedź: 11- C, 12- E, 13- B, 14- A, 15- D

  • APJ Abdul Kalam jest jednym z najsłynniejszych współczesnych indyjskich naukowców. Znany jest ze swojego największego wkładu w rozwój rakiet pod pseudonimem Agni i Prithv, a w latach 11–2002 pełnił funkcję 2007. prezydenta Indii.
  • Jest wiele znanych kobiet-naukowców, które pomogły zmienić świat, takich jak Rosalind Franklin (która odkryła strukturę DNA), Rachel Carson (bohaterka zrównoważonego rozwoju) i Marie Curie (odkrywca polonu i radu).

Najlepszy quiz o naukowcach – zamawianie pytań

Pytanie 16: Wybierz właściwą kolejność ciągu wydarzeń w nauce według czasu ich wystąpienia.

quiz naukowy
Quiz o naukowcach

A. Żarówka opłacalna komercyjnie (Thomas Edison)

B. Ogólne teorie względności (Albert Einstein)

C. Natura i struktura DNA (Watson, Crick i Franklin)

D. Prawa ruchu (Issac Newton)

E. Prasa drukarska z czcionką ruchomą (Johannes Gutenberg)

F. Stereolitografia, zwana także drukiem 3D (Charles Hull)

Odpowiedź : Druk z ruchomą czcionką (1439) –> Prawa ruchu (1687) –> Ogólne teorie względności (1915) –> Natura i struktura DNA (1953) –> Stereolitografia (1983)

Na wynos

💡Możesz ulepszyć swoją prezentację, wykorzystując dodatkowe elementy oparte na grywalizacji z AhaSlides i innowacyjne sugestie z nowej funkcji, generatora slajdów AI.

Ref: Britannica